arrowenvelopefacebookinstagramlinked-intwitteryelpyoutube

Hvordan Googles lokale søkeresultater påvirker forbrukere, og EUs tiltak mot dette

For mer, se focusontheuser.eu

I dag har EU-kommisjonen kunngjort at Google har brutt antitrustloven ved å manipulere søkeresultater til fordel for sine egne spesialiserte søketjenester. En historisk avgjørelse har blitt tatt, og EUs antitrust-håndhevelsesorgan har ilagt Google en rekordbot på 2,42 milliarder euro og en frist på 90 dager til å avslutte denne praksisen og begynne å likebehandle konkurrerende tjenester. Vi bifaller EU-kommisjonens engasjement for denne saken, og hvordan de arbeider for å gjenopprette rettferdig konkurranse i online-søk, til fordel for forbrukerne.

Google må avslutte konkurransetruende praksis

Google har blitt dømt skyldig i ulovlig atferd med hensikt å promotere sine egne søketjenester. Selv om avgjørelsen i dette tilfellet dreier seg om tjenester for prissammenligning, har EU-kommisjonen også merket samme ulovlige atferd i andre spesialiserte søketjenester, som for eksempel ved lokale søk. Når det gjelder dette, har Google blitt pålagt å slutte å misbruke sin markedsdominans som søkemotor ved å gi fordeler til sine egne spesialiserte søkeprodukter.  En slik avgjørelse har potensiale til å motvirke skaden som Google har påført online-søk og effektivt vise engasjement for å forhindre at lokale søkeresultater fortsetter å bli konkurransetruende.

Derfor er lokale søk viktige

Lokale søk er en av de viktigste aktivitetene på internett. Den bygger en bro mellom online-søk og offline-forbruk. Lokale søk – for eksempel noen som søker etter en barnelege i München, et hotell i Barcelona eller en thairestaurant i København – er den største søkekategorien av alle, og består av omtrent en tredjedel av antallet søk via desktop, og halvparten av søk via smarttelefon. Sammenlagt på standardsøkemotorene – Safari på iOS og Chrome på Android – har Google 98% av markedet når det gjelder søk via smarttelefoner.

EU-kommisjonen har undersøkt Google i syv år, etter et antall klager fra både europeiske og amerikanske selskaper, i tillegg til forbrukergrupper. Yelp har vært en av dem som har lagt frem klager i saken, og vi har hatt kontakt med EU-myndighetene som legger frem bevis på hvordan forbrukerne har blitt negativt påvirket når det dreier seg om lokalt søk.

Innvirkning på håndhevelse fra USAs side

Resultatet av kommisjonens undersøkelser gir myndighetene i USA en mulig fremgangsmåte. I 2013 avsluttet The Federal Trade Commission sin undersøkelse av Googles partiske søkeresultater. Men EU-myndighetenes granskning av Google, i tillegg til sterke bevis på at forbrukerne har blitt påvirket av praksisen på en negativ måte, burde få FTC til å gå til tiltak for å beskytte amerikanske forbrukere mot manipulering av søkeresultater.

Slik påvirker Googles partiskhet forbrukerne

I samarbeid med Columbia Law School-professor Tim Wu og Harvard Business School-økonom Michael Luca, har Yelps Data Science Team publisert en undersøkelse som igjen har gransket spørsmålet om Google har degradert søkeresultater og hvordan denne praksisen har påvirket forbrukerne. Forfatterne av undersøkelsen kom frem til at Googles partiskhet faktisk påvirker forbrukere på en negativ måte. Ifølge undersøkelsen er det betydelig mindre trolig at brukere benytter seg av Googles “svarruter” når de blir drevet av Googles ekskluderende innhold av lokale anmeldelser.

Hvis Google ikke snart blir nødt til å avslutte sin konkurransetruende praksis i USA, kan det forårsake en irreversibel skadevirkning på konkurransedyktigheten på søkemarkedet og for forbrukere. Amerikanske lovstiftere bør se på EUs avgjørelse som en handlingsdriver. Forbrukernes velferd må beskyttes på lik måte på begge sider av Atlanteren.