arrowenvelopefacebookinstagramlinked-intwitteryelpyoutube

Hvordan Googles lokale søgeresultater skader forbrugere, og EUs foranstaltninger

For mere, besøg focusontheuser.eu

I dag meddelte EU-Kommissionen, at Google har brudt antitrustregler ved at manipulere søgeresultater for at favorisere sine egne vertikale søgetjenester.  I en skelsættende beslutning, har EUs antitrust-håndhævere uddelt en rekordstor bøde på 2,42 milliarder euro til Google, og vil også have Google til at afslutte sin diskriminering mod konkurrerende serviceydelser inden for 90 dage. Vi bifalder EU-Kommissionens engagement i sagen og deres arbejde for at genoprette konkurrencen i online-søgning til gavn for forbrugerne.

Google har fået ordre til at stoppe konkurrencebegrænsende praksis

Google er blevet fundet skyldig i ulovlig adfærd med det formål, at promovere sine vertikale søgetjenester. Selvom beslutningen vedrører prissammenligningstjenester, har EU-Kommissionen også anerkendt, at den samme ulovlige adfærd gælder for andre områder, såsom lokal søgning. Til dette formål har Google fået ordre til, at stoppe med at misbruge sin dominerende søgemaskine for at favorisere sine egne specialiserede søgeprodukter. Sådan en ordre har potentialet til at ophæve virkningen af den skade, som Google har påført online-søgning og effektivt anerkende at der er konkurrencebegrænsning i lokal søgning.

Hvorfor lokal søgning er vigtig

Lokal søgning er en af de vigtigste handlinger på internettet. Det er broen mellem online-undersøgelse og offline-handel. Lokale søgninger – for eksempel folk, der søger efter en børnelæge i München, et hotel i Barcelona eller en thairestaurant i København – udgør den største søgekategori, hvilket svarer til omkring en tredjedel af det samlede antal af søgninger via desktop og over halvdelen af søgninger via smartphone. Samlet på standardsøgemaskinerne – iOS Safari og Chrome på Android – har Google en markedsandel på 98% på smartphones.

EU-Kommissionen har undersøgt Google i syv år efter en række klager fra både europæiske og amerikanske virksomheder samt forbrugergrupper. Yelp har fremlagt klager i sagen, og vi har kommunikeret med EU-myndighederne, der fremlægger bevis for negativ påvirkning på forbrugerne på markedet for lokal søgning.

Indvirkning på håndhævelse i USA

Kommissionens resultater giver en potentiel proces til håndhævende myndigheder i USA. I 2013 afsluttede The Federal Trade Commission sin undersøgelse af partiskhed fra Googles side i søgning. Men den undersøgelse, som EU-myndighederne har foretaget, udover overvældende bevis for negativ indvirkning på forbrugerne, bør imidlertid tvinge FTC til at gøre en indsats for at beskytte amerikanske forbrugere mod manipulation af søgeresultater.

Hvordan Gogles partiskhed er til skade for forbrugere

Columbia Law School-professor Tim Wu og Harvard Business School-økonom Michael Luca, offentliggjorde sammen med Yelps Data Science Team en undersøgelse, der revurderede, om Google har degraderet søgeresultater og den indvirkning, denne praksis har på forbrugerne. Forfatterne af undersøgelsen konkluderede, at Googles partiskhed faktisk er til skade for forbrugerne. Ifølge undersøgelsen var brugerne væsentligt mindre tilbøjelige til at bruge Googles “svarbokse”, når de blev drevet med Googles ekskluderende lokale anmeldelse-indhold.

Enhver yderligere forsinkelse med at stoppe Googles konkurrencebegrænsende praksis i USA vil medføre irreversibel skade på søgemarkedets konkurrencedygtighed og på forbrugerne. Amerikanske politiske beslutningstagere bør se EUs beslutning som en opfordring til handling. Der er brug for forbrugerbeskyttelse på begge sider af Atlanterhavet.