arrowenvelopefacebookinstagramlinked-intwitteryelpyoutube

Hoe lokale zoekresultaten van Google de consument benadelen en waarom de EU actie ondernam

Voor meer informatie, ga naar focusontheuser.eu

De Europese Commissie heeft vandaag aangekondigd dat Google antitrustregels overtreden heeft door zoekresultaten te manipuleren om de eigen verticale zoekdiensten te bevorderen. Google kreeg in een historische beslissing van de antitrustafdeling van de EU een recordboete van 2,42 miljard euro opgelegd en heeft 90 dagen de tijd om een einde te maken aan alle discriminatie van concurrerende diensten. Van onze kant kunnen we het engagement van de Europese Commissie voor deze zaak alleen maar toejuichen en ook voor het herstellen van eerlijke concurrentie bij online zoekfuncties ten voordele van de consument.

Google moet concurrentiebeperkende praktijken te staken

Google werd schuldig bevonden aan illegale handelingen met als doel de eigen verticale zoekdiensten voor te trekken. Hoewel het besluit betrekking heeft op vergelijkende shoppingdiensten, erkent de Europese Commissie dat dezelfde illegale praktijken ook gelden voor andere diensten, zoals de lokale zoekfunctie. Om deze reden, kreeg Google het bevel de machtspositie van zijn algemene zoekmachine niet langer te misbruiken ten voordele van de eigen gespecialiseerde zoekproducten. Een dergelijke beslissing kan mogelijk de schade neutraliseren die Google heeft veroorzaakt aan online zoekopdrachten en op een efficiënte manier de bezorgdheid aanpakken over concurrentiebeperkende maatregelen voor lokale zoekopdrachten.

Het belang van de lokale zoekfunctie

Lokaal zoeken is een van de belangrijkste menselijke handelingen op het internet. Het vormt de brug tussen online onderzoek en de offline handel. Zoeken naar lokale producten en diensten, zoals een kinderarts in Keulen, een hotel in Barcelona of een Thais restaurant in Kopenhagen, vormt de grootste zoekcategorie en is goed voor ruwweg een derde van het totale zoekvolume op desktops en meer dan de helft van het zoekvolume op smartphones. Door de standaardinstellingen van Safari op iOS en het vooraf geïnstalleerde Chrome op Android, geniet Google een marktaandeel van 98% op smartphones.

De Europese Commissie heeft Google gedurende zeven jaar onderzocht naar aanleiding van een aantal klachten van zowel Europese als Amerikaanse bedrijven, evenals consumentengroepen. Yelp heeft hieraan deelgenomen en samengewerkt met de Europese autoriteiten om bewijs te leveren van negatieve invloed op consumenten met betrekking tot lokale zoekopdrachten.

Gevolgen in de Verenigde Staten

De bevindingen van de Commissie vormen een blauwdruk voor de Amerikaanse autoriteiten. In 2013 sloot de Federal Trade Commission haar onderzoek af naar de manipulatie van zoekresultaten door Google. Het grondige onderzoek dat geleverd werd door de Europese autoriteiten in combinatie met het overweldigende bewijsmateriaal van schade voor de consument, zou de FTC echter moeten dwingen actie te ondernemen om de Amerikaanse consument te beschermen tegen manipulatie van zoekopdrachten.

Hoe de partijdigheid van Google consumenten schaadt

Samen met Columbia Law School-professor Tim Wu en Harvard Business School-econoom Michael Luca publiceerde het Data Science Team van Yelp een onderzoeksartikel waarin opnieuw werd onderzocht of Google zoekresultaten degradeert en welke impact deze praktijk heeft op consumenten. De auteurs van het onderzoek constateerden dat de partijdigheid van Google bij zoekopdrachten wel degelijk een negatieve invloed heeft op consumenten. Volgens het onderzoek was het beduidend minder waarschijnlijk voor gebruikers om te interageren met de ‘antwoordvakken’ van Google wanneer deze voorzien werden van uitsluitend lokale reviews van Google.

Elk uitstel om de concurrentiebeperkende praktijken van Google in de Verenigde Staten een halt toe te roepen, zal tot onomkeerbare schade leiden aan het concurrentievermogen van de zoekmarkt en de consument. Amerikaanse beleidsmakers moeten de beslissing van de EU als een oproep tot actie beschouwen. Het consumentenwelzijn moet aan beide kanten van de Atlantische Oceaan op dezelfde manier worden beschermd.