arrowenvelopefacebookinstagramlinked-intwitteryelpyoutube

Studie: 92% van de consumenten die Yelp gebruiken, doet een aankoop na een bezoek aan het platform

Uit een studie van Nielsen die in opdracht van Yelp werd uitgevoerd, blijkt dat veel consumenten een sterke intentie hebben om aankopen te doen bij de bedrijven die ze via reviewsites vinden. 92% van de consumenten die online reviewsites gebruiken, geeft nu aan tenminste soms, vaak of bijna altijd een aankoop te doen na een bezoek aan Yelp.

Consumenten die online reviewsites gebruiken en beweren een aankoop te doen na een bezoek aan Yelp, geven ook aan dit sneller te doen dan voorheen. Dit, in vergelijking met een Nielsen-studie uit 2014. Het aantal consumenten die melden binnen een paar uur iets te kopen is met 212% gestegen en het aantal consumenten die zeggen binnen de dag een aankoop te doen ging met 55% omhoog.

De enquête uit 2016, gebaseerd op antwoorden van ongeveer 2.000 consumenten, toont ook aan dat reviewsites een hogere conversie hebben dan zoekmachines of de voornaamste sociale netwerksites.

Bevindingen van de Nielsen-studie over Yelp en online reviewsites

Alle gegevens van september 2016 voor de Nielsen-studie in opdracht van Yelp. Zie onderaan voor methodologie.

Reviewsites & Yelp

  • 74% van de consumenten die online naar een lokaal bedrijf zoeken, wendt zich tenminste maandelijks tot online reviewsites.
  • Consumenten die online reviewsites gebruiken, vinden Yelp het meest betrouwbaar, invloedrijk en nuttig bij het maken van een definitieve aankoopbeslissing, dit in vergelijking met andere reviewsites en met uitzondering van zoekmachines en sociale media.

Aankoopgedrag op Yelp

  • 92% van de consumenten die online reviewsites gebruiken, geeft aan tenminste soms, vaak of bijna altijd een aankoop te doen na een bezoek aan Yelp.

– 25% binnen enkele uren

– 42% binnen de dag

– 79% binnen de week

  • 79% van de Yelp-gebruikers zegt op zoek te zijn naar een bedrijf dat ze meermaals kunnen bezoeken.
  • 85% van de Yelp-gebruikers deelt de bedrijven die ze op Yelp vinden tenminste vaak of af en toe met vrienden.

Restaurantbezorging en afhalen

  • 55% van de Yelp-gebruikers die op zoek zijn naar restaurants heeft al thuisbezorging besteld of eten afgehaald bij een restaurant dat ze op Yelp vonden

– 58% van de Yelp-gebruikers die naar restaurants zochten in de

afgelopen drie maanden geven aan tenminste maandelijks eten te

bestellen om af te halen of te laten bezorgen.

– Slechts 47% kende het restaurant voor het gebruik van Yelp

Wat de bevindingen van Nielsen betekenen voor lokale bedrijven

Voor lokale bedrijven is het belangrijk om op te merken dat veel consumenten je online vinden en op basis van informatie op reviewsites, waaronder Yelp, beslissen of ze al dan niet geld zullen spenderen bij jou. Zorg er, naast het beheren van je eigen website of sociale media-accounts, voor dat je je gratis bedrijfspagina op Yelp claimt en ten minste bevestigt dat je bedrijfsgegevens – zoals openingstijden, locatie en telefoonnummer – correct en up-to-date zijn. Gratis hulpmiddelen zoals het reageren op reviews, uploaden van foto’s en een beschrijving voor je bedrijf en het inschakelen van berichten en aanvragen voor offertes via Yelp zullen bedrijven de kans geven om van de miljoenen mensen die Yelp elke maand gebruiken nieuwe klanten aan te trekken.

Aangezien consumenten aangeven sneller aankoopbeslissingen te maken, is snel reageren een must. Bedrijven kunnen overwegen om via de Yelp app voor Zakelijke Accounts meldingen in te schakelen voor nieuwe reviews en berichten.

Online reviews worden een steeds belangrijker hulpmiddel voor consumenten bij het maken van beslissingen over uitgaves. Yelp heeft alvast nieuwe manieren toegevoegd om de zoekervaring te verrijken en gemakkelijker te maken voor de consument. Mensen kunnen nu niet alleen bedrijven vinden, maar ook rechtstreeks iets boeken, kopen of andere transacties verrichten op Yelp via reserveringen bij restaurants, het bestellen en laten bezorgen van eten met Eat24, het aanvragen van diensten en offertes, het verdienen van Yelp Cashback en meer.

Bedrijven kunnen hun Yelp bedrijfspagina gratis claimen via biz.yelp.nl.

Methodologie – Nielsen-studie in opdracht van Yelp, 2016

Gebaseerd op een online consumentenonderzoek uitgevoerd door Nielsen voor Yelp in september 2016. Totale steekproef bij 2.007 volwassen van boven de 18 jaar in de Verenigde Staten die van augustus tot september 2016 naar lokale bedrijven zochten. Online interviews gehouden van 6 tot 20 september 2016. Steekproef van het aantal gebruikers van reviewsites = 745, gerapporteerd gebruik van een online reviewsite, zoekmachines en sociale media niet meegerekend. Steekproef van aantal Yelp gebruikers = 587, gerapporteerd gebruik van Yelp voor het vinden van lokale bedrijven (van juni tot september 2016). De gegevens zijn demografisch gewogen om representatief te zijn voor de Amerikaanse online bevolking.