arrowenvelopefacebookinstagramlinked-intwitteryelpyoutube

Studie visar att Yelps recensioner är mer användbara än statliga uppgifter

Nästa gång du behöver en läkare, kommer du verkligen kontrollera HCAHPS? Om du är som mig, så sa du precis “vad sjutton är HCAHPS?” Och där kommer vi till poängen.

The Washington Post rapporterade om en ny studie som publicerades i Health Affairs av forskare från University of Pennsylvania som analyserade 17 000 Yelp-recensioner från 1 352 sjukhus, och fann att Yelps recensioner kan ge en bättre uppfattning om anläggningarna än en statlig undersökning som kallas Hospital Consumer Assessment of Healthcare Providers and Systems Survey (eller HCAHPS), som allmänt betraktas som industristandard för patient-feedback.

Medan HCAHPS omfattar 11 huvudkategorier, inklusive kommunikation med sjuksköterskor och läkare, renlighet och lugn och ro, så ger Yelp-recensioner blivande patienter en inblick i ämnen som inte omfattas av den statliga undersökningen, inklusive kostnader, bekvämligheter, schemaläggning, empati och mer. HCAHPS begränsar också återkoppling till patienter som behandlades, medan Yelp tillåter recensioner från alla som berörs av en vårdincident, som dottern som tar in sin gamla mor för behandling, eller en vän som besöker en sjuk medarbetare.

Även kvaliteten på behandlingen är naturligtvis viktigt, saker som parkeringsmöjligheter och läkarens bemötande bidra också till helhetsupplevelsen för konsumenten, och Yelp är det bästa stället för feedback.
University of Pennsylvanias forskning validerar tidigare studier som har visat att höga Yelp-betyg för sjukhus korrelerar med höga betyg i HCAHPS-undersökningen. Den nya forskningen bekräftade också att “sjukhus med minst tre Yelp-recensioner hade Yelp-betyg som var nästan identiska med det mer formella HCAHPS-betyget.”

För konsumenter som redan använder Yelp att hitta restauranger, rörmokare och frisörsalonger, så är det logiskt att de även skulle använda Yelp för att undersöka sjukvård och andra sällanköpsvaror också. Det är en plattform som de redan är bekant med, till skillnad från ett statligt undersökningssystem, som gör ett bra jobb med att förenkla återkoppling och ge ett personligt perspektiv från andra patienter. Yelp visar också medicinska uppgifter som t.ex. antalet böter och väntrumstider för 25 000 sjukhus, vårdhem och dialyskliniker över hela USA, vilket gör det lätt att jämföra statistik om verkliga patientupplevelser på samma ställe – i appen som människor redan har på sin telefon. Det är inte bara bekvämt för konsumenterna, men sjukhusen själva får mer användbar feedback tack vare Yelps recensioner.

Som University of Pennsylvanias forskare noterar, så här nästan 75 procent av alla amerikanare letat efter sjukvårdsinformation på nätet under 2012. Nästan hälften (42 procent) tittade på onlinerecensioner, men bara 6 procent visste att HCAHPS existerade.

Så kom ihåg, Yelp kan inte bara hjälpa dig att hitta en cool bar för AW, det är också ett riktigt pålitligt verktyg för lite tyngre beslut, som vilket sjukhus som kommer att göra det bästa jobbet att ta hand om ditt sjuka barn.