arrowenvelopefacebookinstagramlinked-intwitteryelpyoutube

Kajian Mendapati Bahawa Ulasan Yelp Adalah Lebih Membantu Berbanding Data Kerajaan

Ketika anda memerlukan perkhidmatan doktor pakar adakah anda akan memeriksa senarai HCAHPS? Jika anda seperti saya, anda pasti akan berkata “apakah ia senarai HCAHPS?” Dan itulah sebabnya.

Akhbar Washington Post melaporkan tentang satu kajian baru yang disiarkan di dalam ruang Kesihatan oleh para penyelidik dari University of Pennsylvania yang mengkaji 17,000 ulasan Yelp tentang 1,352 buah hospital dan mendapati bahawa ulasan Yelp berupaya memberikan  panduan yang lebih mendalam tentang kemudahan yang disediakan berbanding kajian yang dijalankan oleh pihak kerajaan, yang digelar sebagai Hospital Consumer Assessment of Healthcare Providers and Systems Survey (atau HCAHPS), yang diterima umum sebagai standard industri bagi maklum balas pesakit.

Walaupun HCAHPS meliputi 11 kategori utama termasuk tahap komunikasi dengan jururawat dan doktor, tahap kebersihan dan tahap ketenangan bunyi, ulasan Yelp memberikan panduan kepada bakal pesakit tentang topik-topik yang tidak disentuh oleh kajian daripada pihak kerajaan, seperti kos, kemudahan yang disediakan, penjadualan, sifat keperimanusiaan, dan more. HCAHPS also restricts feedback to only patients who were treated, while Yelp allows ulasan-ulasan dari semua pengguna yang terjejas dengan insiden-insiden berkaitan penjagaan kesihatan, misalnya seperti pengalaman seorang anak yang membawa ibunya mendapatkan rawatan atau seorang rakan yang singgah untuk melawat rakan sekerjanya.

Walaupun kualiti rawatan sememangnya penting, perkara-perkara seperti kemudahan tempat meletak kereta serta sikap keprihatinan doktor ketika memberikan rawatan juga boleh menyumbang kepada pengalaman pengguna yang baik, dan Yelp merupakan ruang yang sesuai untuk mendapatkan maklum balas sedemikian.
The Penn research validates previous studies which have shown that high Yelp ratings for hospitals correlate with high ratings through the HCAHPS survey. Kajian baru ini juga turut mengesahkan bahawa “hospital yang mempunyai sekurang-kurangnya tiga ulasan di Yelp mempunyai nilai kedudukan rating Yelp yang hampir serupa dengan nilai kedudukan rating hospital secara formal yang dikeluarkan oleh HCAHPS.”

Untuk para pengguna yang sememangnya telah menggunakan Yelp untuk mencari restoran, tukang membaiki paip serta salun penjagaan rambut, memanglah logik jika mereka menggunakan Yelp untuk mengulas tentang perniagaan-perniagaan berkaitan penjagaan kesihatan serta lain-lain urusan jual beli yang luar daripada kebiasaan. Ia adalah platform yang mereka biasa gunakan, tidak seperti sistem kajian data kerajaan, yang secara berkesan merumuskan data maklum balas serta pandangan peribadi pesakit. Yelp juga menunjukkan data perubatan seperti bilangan saman yang dibuat terhadap institusi berkenaan serta waktu yang diluangkan di ruang menunggu bagi 25,000 buah hospital, rumah penjagaan, serta pusat dialisis di seluruh Amerika Syarikat, memudahkan perbandingan statistik serta pengalaman pesakit dibuat secara setempat — di dalam aplikasi di mana orang ramai telah muat turun di telefon mereka. Bukan sahaja ia memudahkan pengguna, tetapi pihak hospital juga berupaya menerima maklum balas secara berkesan menerusi ulasan Yelp.

As the Penn researchers note, almost 75 percent of Americans looked for health information online in 2012. Almost half (42 percent) looked at online reviews, but only 6 percent even knew the HCAHPS existed.

So remember, not only can Yelp help you choose a cool bar for happy hour, but it’s also really reliable for more weighty decisions, like which hospital will do the best job of caring for your sick child.