arrowenvelopefacebookinstagramlinked-intwitteryelpyoutube

Een offerte aanvragen? Dat kan nu sneller dan ooit

Consumenten gebruiken Yelp dagelijks om de meest betrouwbare informatie te vinden over bedrijven waar ze geld willen uitgeven. Een foto van een heerlijk uitziende pizza en een lovende review zijn soms voldoende om je nieuwe favoriete restaurant te kiezen. Sommige categorieën vereisen echter een meer gedetailleerde aanpak en vaak kan een transactie niet gebeuren zonder contact op te nemen met het bedrijf in kwestie om te vragen wat de tarieven zijn.

Een student die een offerte wil voor een verhuisbedrijf, een verloofd koppel dat graag een fotohokje wil huren voor hun trouwfeest of een autoliefhebber die op zoek is naar een specifieke oldtimer, ze kunnen via Yelp allemaal rechtstreeks contact opnemen met een bedrijf via de functie ‘Vraag een offerte aan’. Deze aangepaste berichtenfunctie verscheen onlangs nog op Buzzfeed en verandert langzaamaan de manier waarop gebruikers en bedrijfseigenaars met elkaar communiceren in de categorieën Auto-industrie, Evenementenplanning, Alles voor je huis en Financiële, Lokale en Professionele diensten op Yelp.

Stel je voor, de afvoer van je douche is verstopt. Wanneer je in de categorie Loodgieters zoekt, zal je zien dat je bij sommige resultaten de optie hebt om een offerte aan te vragen en dat ook de responstijd van het bedrijf wordt getoond. De responstijd geeft aan na hoeveel dagen of zelfs uren de bedrijfseigenaar gemiddeld reageert op je bericht. De bedrijven met de snelste responstijden worden bij de zoekresultaten in het groen gemarkeerd.

Nadat je op een in het groen gemarkeerd bedrijf naar keuze hebt geklikt, kan je jouw situatie uitleggen en meteen een offerte aanvragen voor de dienst die je nodig hebt. Heb je verder nog vragen? Dan kan je die meteen ook stellen!

Wil je liever een aantal bedrijven met elkaar vergelijken? Meerdere bedrijven contacteren is nu nog gemakkelijker doordat je meerdere berichten tegelijkertijd kunt versturen. Nadat je een offerte hebt aangevraagd bij een bedrijf zal Yelp tot 10 andere gelijkaardige bedrijven in de buurt suggereren die mogelijk ook op je verzoek kunnen reageren. Op deze manier haal je het meeste uit je Yelp zoektocht en hoef je geen hele dag bedrijven te telefoneren. Snellere responstijden leiden tot snellere resultaten en zo is die afvoer van de douche in geen tijd gemaakt.

We zien nu al dat de functie ‘Vraag een offerte aan’ een invloed heeft op zowel klanten als bedrijfseigenaars. Sinds we de naam van deze functie bij bepaalde categorieën veranderd hebben van ‘Stuur een bericht naar het bedrijf’ naar ‘Vraag een offerte aan’, hebben we kunnen vaststellen dat:

  • De responstijden van bedrijfseigenaars voor berichten zijn toegenomen met 250%
  • Meer dan de helft van de potentiële klanten binnen de 24 uur een antwoord kregen op hun bericht
  • Het versturen van berichten in de categorie ‘Alles voor je huis’ is toegenomen met 1500%

Klaar om een offerte aan te vragen? Deze nieuwe functies zijn vanaf nu beschikbaar via de website en iOS en binnen enkele dagen ook voor Android-gebruikers.