arrowenvelopefacebookinstagramlinked-intwitteryelpyoutube

Yelpare har skrivit 100 miljoner recensioner, och fler blir det

Yelpare har skrivit 100 miljoner recensioner, och fler blir det

I snart tolv år har konsumenter kommit till Yelp för att hitta riktigt bra lokala företag. Nu, mer än någonsin, är det lätt att hitta den bästa tapasrestaurangen, hundfrisören, tandläkaren eller rörmokaren i ditt område genom Yelp, tack vare miljontals betyg från vårt globala community av lokalinvånare. Det har varit en spännande resa, och vi är så stolta över vår senaste milstolpe: Yelpare har nu skrivit 100 miljoner recensioner!

Den allra första Yelp-recensionen skrev i oktober 2004 av Jon B. om Kabuki Springs & Spa i San Francisco. Sedan den första recensionen har Yelp etablerat blomstrande communitys i fler än 120 städer över hela världen, som täcker över 32 länder, fem kontinenter, och tack vare Yelps mobila översättningsfunktion, 18 språk. Allt detta har fört oss till den 100 miljonte Yelp-recensionen, ett femstjärnigt litterärt mästerverk från Yelp-eliten Evelyn K. om Crocheron Park, en offentlig park i Bayside, New York.

Vi vill personligen säga tack till Evelyn K. och alla andra Yelpare där ute för att ni delar era upplevelser. Det är häpnadsväckande att tänka att miljontals människor varje dag förlitar sig på dina recensioner för att hitta riktigt bra lokala företag, och dessa företag får i sin tur värdefull feedback de kan agera på för att leverera en kundupplevelse av högsta rang. Dessa fördjupade recensioner och passionerade människor som skriver dem är vad som utmärker Yelp från andra recensionstjänster. Vårt community av användare gör Yelp till en måste-app som har kommit långt sedan uppstartsdagarna och blivit ett kulturellt fenomen (varannan dag verkar det finnas en ny “Som Yelp fast för X”). Dina recensioner hjälper även småföretagare, och stöttar den lokala ekonomin i så många unika samhällen runt om i världen.

Världen har förändrats en hel del sedan 2004 (det fanns inga iPhones! ?), och hur vi kommunicerar och delar information kommer att fortsätta att förändras. Vad som aldrig kommer att förändras är hur viktigt det är att ta del av riktiga upplevelser och upptäcka nya riktigt bra företag, och Yelp kommer alltid att vara här för det. Från att starta som en desktop-sida i 2004, till att få in en ny mobilrecension per 2,5 sekunder mot slutet av 2015, så har vi skiftat fokusen till en mobildriven kultur och vi förbättras konstant för att se till att människor får den bästa möjliga upplevelsen.

Innan vi blickar framåt, låt oss ta en minut för att uppskatta vad det innebär att nå 100 miljoner recensioner. Det finns mycket historia bakom dessa ord!

– Yelpare har skrivit ungefär 10 miljarder ord, som skulle ta en person 146 år att läsa högt.
– Shila B. – en Elit-yelpare i Vancouver, Kanada – har skrivit fler än 8000 recensioner hittills.
– Los Angeles-baserade restaurangen och bageriet Bottega Louie är det mest populära och mest fotograferade företaget, med fler än 12 000 recensioner och 17 000 bilder på företagets sida.
– I slutet av 2015 kom 70% av sökningar på Yelp från mobila enheter över hela världen.
– Från 2014 till 2015, såg vi en ökning av antalet betyg som skickades via mobil med 66%, och 2015 fick fler än 1,5 miljoner företag mer än 50% av sina recensioner från mobilen.
– I mars 2016 hade 2 371 företag på Yelp fler än 1000 recensioner, och samtliga har ett genomsnittligt betyg på över 4 stjärnor.
– “Get Your Move On” i Phoenix, Arizona är det mest lyhörda företaget på Yelp; de svarar offentligt eller privat på 100% av deras recensioner.
– Yelp SeatMe har satt fler än 109 miljoner människor till bords, och användare har beställt nästan 12 miljoner pizzor genom Yelp Eat24.

Naturligtvis kommer inte vår resa sluta här. Tack vare vårt entusiastiska Yelp-community har vi överträffat 100 miljoner recensioner. Nu siktar vi på 100 miljoner till!