arrowenvelopefacebookinstagramlinked-intwitteryelpyoutube

Hur Yelp hjälper dig att hitta rätt lokalföretag

Miljontals människor använder Yelp varje dag för att hitta riktigt bra lokala företag. De flesta tänker troligtvis inte på hur de recensioner de läser har en tendens att förutsäga hur deras riktiga upplevelse kommer att se ut. De vet bara att det fungerar. Vilket är bra, eftersom det är vad vi strävar efter.

Men en del kanske undrar – hur fungerar det? Vi gjorde helt enkelt en video för att förklara det.

Till att börja med, föreställ dig att du försöker hitta en riktigt bra ny restaurang i stan innan Yelp existerade. Du skulle förmodligen försöka att få så många mun-till-mun-rekommendationer som möjligt. Sedan skulle du gå igenom dem och fastställa hur man värderar var och en. Du skulle antagligen lägga mer vikt på rekommendationer från människor som har koll på läget och som har provat alla nya ställen i stan, och från människor vars smak du delar, än på rekommendationer från folk som sällan går ut och äter, som verkar som om de känner ägaren lite för bra för att vara opartiska, eller som du precis har träffat och inte vet så mycket om.

I ett nötskal så är det så Yelp fungerar. Varje dag går vår automatiserade programvara igenom över 47 miljoner recensioner som har skrivit på Yelp för att välja de mest användbara och tillförlitliga recensionerna som hjälper dig att hitta företag som är rätt för dig. Till skillnad från många andra recensionstjänster, är vårt motto “kvalitet framför kvantitet” när det gäller recensioner. Som ett resultat av detta rekommenderar vi bara omkring tre fjärdedelar av de recensioner vi får in. Oftast kommer dessa recensioner från aktiva medlemmar i Yelps community, och från dem som vi har lärt känna och litar på.

Recensioner som inte rekommenderas kan fortfarande ses via en länk längst ner på varje företagssida, men de räknas inte in i företagets snittbetyg eller recensionsantal.

Och de andra recensioner då? Varför rekommenderas de ej? För att hålla vårt innehåll hjälpsamt och pålitligt, så vill vi att inte belysa recensioner som är skrivna av användare som vi inte vet så mycket om, eller recensionerna kan vara partiska eftersom de kom från familj, vänner, eller gynnade kunder. Vi försöker också att filtrera bort recensioner som kan ha skrivits eller köps av företagare för att hjälpa sig själva eller skada en konkurrent. Och vi försöker undvika ohjälpsamma hyllningar eller klagomål också.

Vår rekommendationsprogramvara körs konstant och gör ständingt justeringar allteftersom det lär sig mer information om recensioner och recensenter. Så, recensionerna som rekommenderas förändras för varje företag i det långa loppet.

Det är viktigt att notera att vi behandlar annonsörer och icke-annonsörer exakt likadant: ingen får förmånlig behandling. Du hittar massor av Yelp-annonsörer med negativa recensioner, och massor av icke-annonsörer med ruggit bra betyg. Rekommendationsprogramvaran är helt automatiserad så att den kan tillämpa samma objektiva granskning för varje företag och varje recension, utan att åsidosättas av någons personliga åsikter.

Yelps strategi att rekommendera endast de mest användbara och pålitliga recensionerna har tjänat konsumenter ganska bra till hittills, eftersom över 100 miljoner av dem besöker vår webbplats varje månad.

Så, för de som ibland undrar hur Yelp alltid verkar ge dem informationen de behöver, så har vi lagt en påminnelse längst upp på varje företagssida att recensionerna som visas är de som vi rekommenderar, de som gör Yelp till din betrodda lokala följeslagare.