arrowenvelopefacebookinstagramlinked-intwitteryelpyoutube

Nielsen: 4 op de 5 Yelp-gebruikers bezoekt de website wanneer ze van plan zijn geld uit te geven

Even Yelpen voor je koopt. Dat is volgens een recente enquête van Nielsen het motto van 4 op de 5 Yelp-gebruikers. In die enquête gaven immers 4 op de 5 Yelp-gebruikers aan dat ze naar de website surfen wanneer ze van plan zijn geld te besteden.

Waarom is dit belangrijk? Omdat dit bevestigt wat we al weten, namelijk dat Yelp-gebruikers op zoek zijn naar lokale bedrijven met de bedoeling er geld uit te geven en dat ze Yelp gebruiken om hen te helpen beslissen waar ze dat zullen doen. Met maandelijks gemiddeld 102 miljoen unieke bezoekers (vanaf het eerste kwartaal van 2013) wordt er zo heel wat koopkracht via Yelp gekanaliseerd. Vorige week nog lanceerden we ‘Call to Action’, een nieuwe functie die bedrijfseigenaars erbij helpt de stap tussen het ontdekken van een bedrijf op Yelp en het maken van een transactie te verkleinen.

Ons onlangs geïntroduceerde hulpmiddel voor de omzetprognose helpt bedrijfseigenaars bij het bepalen van de waarde van Yelp voor hun bedrijf door prospects op Yelp te linken aan hun geschatte potentiële inkomsten. Bedrijfseigenaars uit elke categorie deelden de gemiddelde opbrengst die ze via Yelp zien binnenkomen en deze nieuwe enquête geeft inzicht in het perspectief van de klant – waarbij Yelp-gebruikers bevestigen dat de acties die ze ondernemen op de website vaak tot een aankoop leiden.

Vrijwel alle Yelp-gebruikers (98%) hebben al iets gekocht bij een bedrijf dat ze op Yelp vonden en bijna 90% van hen doet dat binnen de week!

En als dat nog niet genoeg is om je ervan te overtuigen dat Yelpers een missie hebben, bedenk dan dit: meer dan de helft van alle Yelp-gebruikers (55%) gaan regelmatig of elke keer ze Yelp bezoeken over tot actie bij een lokaal bedrijf (d.w.z., bellen, bezoeken of een aankoop doen bij dat bedrijf). Het gaat hierbij niet om terloops browsen, maar om direct engagement met lokale bedrijven.

Meer nog, de enquête bevestigt dat Yelp-gebruikers de meest gewenste klantengroep zijn voor lokale bedrijven: ze zijn welvarender, beter opgeleid, jonger en geven over het algemeen meer geld uit dan consumenten die geen gebruik maken van Yelp. Daarnaast gebruikt de meerderheid van de consumenten Yelp via verschillende platformen (desktop of laptop, tablet, smartphone), wat betekent dat ze de website bezoeken wanneer ze aan hun computer zitten maar ook wanneer ze onderweg zijn.

Wat betekent dit nu voor bedrijfseigenaars? Aangezien deze zeer betrokken Yelpers zich tot de site wenden om lokale bedrijven te ontdekken – en er geld uit te geven – kunnen bedrijfseigenaars profiteren van de gratis hulpmiddelen die Yelp ter beschikking stelt om hun ‘virtuele etalage’ uit te bouwen en de kans te verhogen om opgemerkt te worden door een Yelper in de buurt. Enkele bijkomende tips voor bedrijfseigenaars:  

  • Zorg ervoor dat je bedrijfsinformatie (adres, telefoonnummer, openingstijden, enz.) correct is, zodat consumenten die geïnteresseerd zijn in je bedrijf je gemakkelijk kunnen vinden.
  • Upload foto’s van je bedrijf – we hebben gemerkt dat mensen die via Yelp op zoek zijn naar een geweldig lokaal bedrijf 2,5 keer meer tijd besteden op een bedrijfspagina met foto’s ten opzichte van eentje zonder.
  • Reageer op reviews, via een openbare reactie of privébericht, om te communiceren met je klanten en namens je bedrijf te spreken.
  • Volg de doeltreffendheid van deze hulpmiddelen en de vooruitgang van je potentiële klanten op de voet door je prospects en geschatte winst via Yelp te controleren met de omzetprognose.
  • Overweeg de aankoop van een Yelp Advertentiepakket om nog meer prospects te genereren en meer te verdienen.

Geïnteresseerd in meer resultaten van de Nielsen-enquête? Bekijk onderstaande infografiek!