arrowenvelopefacebookinstagramlinked-intwitteryelpyoutube

Nielsen: 4 av 5 Yelp-användare besöker sajten när de förbereder sig för att spendera pengar

Besök Yelp innan du köper något. Det är mottot 4 av 5 Yelp-användare använder enligt en färsk Nielsen-undersökning. I undersökningen så säger fyra av fem Yelp-användare att de besöker webbplatsen när de förbereder sig för att spendera pengar.

Varför är detta viktigt? Eftersom det förstärker vad vi redan vet – att Yelp-användare söker efter lokala företag med avsikt att spendera pengar, och de använder Yelp för att besluta om var de ska göra det. Med ett månadsgenomsnitt på 102 miljoner unika besökare (per Q1 2013) är det en hel del köpkraft som kanaliseras genom Yelp. Så sent som förra veckan introducerade vi Uppmaningar, en ny funktion som hjälper företagare att minska avståndet mellan att upptäcka ett företag på Yelp och göra en transaktion.

Vår nyligen släppta Intäkts-kalkylator hjälper företagare bestämma värdet på Yelp för sin verksamhet, genom att koppla samman kundleads på Yelp med beräknad intäktspotential. Företagare från varje kategori delade med sig av sina genomsnittliga intäkter som de ser kommer från Yelp, och denna nya undersökning ger konsumentsidan av myntet – Yelp-användare bekräftar att det de gör på sajten väldigt ofta leder till ett inköp.

Så gott som alla Yelp-användare (98%) har gjort ett köp från en verksamhet som de hittade på Yelp, och nästan 90% av dem gör det inom en vecka!

Om detta inte är tillräckligt för att övertyga er om att Yelpare är redo att handla så överväg detta: Mer än hälften av Yelp-användare (55%) gör något med ett lokalt företag (d.v.s. ringer, besöker eller genomför ett köp på verksamheten) ofta eller varje gång de besöker Yelp. Det är inte slösurfande; det är direktkontakt med lokala företag.

Dessutom bekräftade undersökningen att Yelp-användare är den mest önskade demografiska konsumentgruppen för lokala företag: rikare, mer välutbildade, yngre och med högre tendenser att spendera än icke-Yelpare. Dessutom har de flesta konsumenter tillgång till Yelp på flera olika plattformar (stationär eller bärbar dator, surfplatta, smartphone), vilket innebär att de vänder sig till Yelp vare sig de är på sin dator eller ute på språng.

Så, vad betyder detta för företagare? Med tanke på att dessa väldigt engagerade Yelpare använder sajten och apparna för att upptäcka – och spendera pengar hos – lokala företag, så kan företagare utnyttja Yelps alla gratisverktyg för att bygga ut sitt “virtuella skyltfönster” och öka chanserna att de kommer att fånga upp en Yelpare eller två nära dem. Några ytterligare tips för företagare:

– Se till att informationen om ert företag (adress, telefonnummer, öppettider, etc.) är korrekt så att konsumenter som vill göra något blir pekade i rätt riktning.

– Ladda upp bilder av ert företag – vi har upptäckt att personer som letar efter riktigt bra lokala företag på Yelp spenderar två och en halv gånger så mycket tid på en företagssida med bilder jämfört med en utan.

– Svara på recensioner, antingen offentligt eller privat, för att kommunicera med era kunder och lägga till företagets röst i konversationen.

– Håll koll på hur effektivita dessa verktyg är och konsumenternas framsteg på vägen mot att köpa något, genom att övervaka era kundleads och beräknade intäkter kommer från Yelp med vårt intäktsuppskattningsverktyg.

– Överväga att köpa ett annonspaket på Yelp för att driva ännu fler kundleads och tjäna mer.

Intresserad av att ta en titt på vad Nielsen-undersökningen fann? Kolla in vår infographic nedan!